top of page

1.   בית הספר אינו רשאי לנקוט בהפחתת ציון בלימודים בשל התנהגות לא נאותה.

2.   בית הספר אינו רשאי להעביר תלמיד באופן זמני לכיתה נמוכה יותר בעת הפרת משמעת.

3.   מוסד חינוך לא ינקוט אמצעי ענישה נגד תלמיד בשל מעשה או מחדל של הוריו.

4.   יש להימנע במידת האפשר, מקביעת מבחן למחרת חג ולמחרת שבת.

5.   יש להקפיד על שקיפות בנושא המשקל הניתן לכל אחת מהשאלות/המשימות במבחן.

6.   תלמיד המבקש לערער על ציון שניתן לו על משימת הערכה כלשהי רשאי לפנות למורה המקצוע בבקשה לבדיקה מחודשת. במידת הצורך יהיה התלמיד  רשאי להמשיך ולערער בפני רכז המקצוע ומחנך הכיתה.

7.   אין לקיים יותר משני מבחנים במחצית בכל אחד מתחומי הדעת.

8.   הדוחות הפסיכולוגיים הנמצאים בבית הספר הם מסמכים סודיים. יש לשומרם בארון נעול והגישה אליהם תורשה רק לפסיכולוג בית הספר או למי שהוסמך על ידו

9.   במידה ויש חריגה משמעותית (של למעלה משעה) מזמן החזרה מהטיול כפי שנמסר בהודעה להורים, בית הספר אחראי להעביר הודעה להורים בדבר העיכוב הצפוי.

10.  יש להחזיר למי שלא השתתף בטיול מסיבות מוצדקות (מפאת מחלה, אבל וכדומה) את חלק התשלומים האישיים המשולמים לפי תלמיד בודד, כדוגמת דמי כניסה לאתר, לינה וכלכלה, אטרקציות ועוד.

11.  מנהל בית הספר ישלח להורים בתחילת שנת הלימודים חוזר המפרט את תכנית הטיולים שהוכנה בבית הספר.

12.  בית הספר ייתן ציון בית-ספרי גם לנבחני משנה, כל עוד הם תלמידיו.

13.  בשום אופן אין למנוע מתלמיד קבלת שירות, שהוריו שילמו עבורו, אם לא שילמו עבור שירותים אחרים, ואין לחייב את ההורים בתשלום תשלומים מרצון, שאין הם מעוניינים לשלמם.

14.  אין לגבות תשלום עבור הרשמה, ואין להתנות רישום תלמידים בתשלום כלשהו.

15.  אין לגבות מחירים גבוהים יותר מן המחירים המאושרים, אפילו רוב ההורים מוכנים לשלם סכום גבוה יותר, ואין לגבות תשלומי הורים עבור נושאים לא מאושרים.

16.  כל תלמיד זכאי לכך שהמשמעת במוסד החינוך תונהג באופן ההולם את כבוד האדם ובכלל זה הוא זכאי שלא יינקטו כלפיו אמצעי משמעת גופניים או משפילים.

17.  רשות חינוך מקומית, מוסד חינוך או אדם הפועל מטעמם, לא יפלו תלמיד מטעמים עדתיים, מטעמים של ארץ מוצא, מטעמים של רקע חברתי-כלכלי, מטעמים של נטייה מינית או זהות מגדרית, או מטעמים של השקפה פוליטית, בין של הילד ובין של הוריו.

18.  החלטה בדבר הרחקת תלמיד ממוסד חינוך לצמיתות והעברתו למוסד אחר תינתן רק לאחר שניתנה לתלמיד ולהוריו הזדמנות להשמיע את טענותיהם

19.  המורה מתבקש להחזיר לתלמיד התייחסות עניינית לכל היותר תוך שבועיים מהמועד  שבו בוצעה או הוגשה המשימה להערכה.

20.  הרשות המקומית, תוך שיתוף פעולה עם מנהל בית הספר, תקבע את תחנות האיסוף וההורדה. מומלץ כי תחנות אלה תיקבענה במקומות שבהם הילדים לא יוכרחו לחצות כבישים לפני עלייתם על הרכב המסיע ואחרי רדתם ממנו.

21.   אם יש תלמידים המסיימים מוקדם יותר את הלימודים והאמורים להמתין להסעה, על מנהל בית הספר לקבוע סידורים מתאימים שיבטיחו שהתלמידים יימצאו תחת השגחה. התקנתן ותחזוקתן של תחנות ההסעה לתלמידים היא באחריות הרשות המקומית/הבעלות.

22.  רכב ההסעה יהיה תקין, בן 10 שנים לכל היותר, שעבר את כל הבדיקות הנדרשות והוא בפיקוח של קצין בטיחות בתעבורה.

23.  כלי הרכב יכללו את כל האבזרים והציוד הנדרשים על ידי משרד התחבורה מכלי רכב המשמשים להסעת נוסעים ותלמידים, לרבות ערכת מילוט, מזגן וערכת עזרה ראשונה וערכת כיבוי אש.

24.  יש להבטיח מראש כי תימצא אצל המטיילים כמות מים מספקת ובכל מקרה יימצאו כמויות אלו לפחות: להליכה ביום חם – 3 ל', בעומס חום – 4.5 ל', להליכה ביום רגיל – 1.5 ל'.

חישוב הכמויות האלה כולל את השתייה לפני היציאה לטיול ועם החזרה ממנו.

25.  על בית הספר לקיים שני מועדי בחינה למבחני קבלה לכיתות מחוננים בחטיבת הביניים והחטיבה העליונה, בתיאום עם הגוף הבוחן.

26.  תלמידים שלא הגיעו לסף הקבלה הנדרש לקבלה לכיתות מחוננים על פי הישגיהם במבחן זכאים להגיש בקשה למבחן חוזר. את הבקשה יש להגיש בכתב. תלמיד שנמצא זכאי לבחינה חוזרת יוכל להיבחן רק בחלוף עשרה חודשים לפחות מהמועד שבו הוא נבחן לראשונה

27.  תלמידים מחוננים הלומדים במרכזים ייחודיים הנעדרים באופן קבוע מיום לימודים אחד בשבוע בבית ספרם, זכאים לתכנון מערכת שעות המקלה על התלמיד המחונן ביום היעדרותו מבית הספר.

28.  מוסד חינוך לא ימנע מתלמיד לממש את זכויותיו כאמור בחוק זכויות התלמיד או בכל דין אחר.

29.  מי שהגיע אליו מידע על תלמיד עקב מילוי תפקיד שהוטל עליו לפי חוק זכויות התלמיד, חובה עליו לשמרו בסוד ואינו רשאי לגלותו אלא לצורך ביצוע תפקידו.

30.  אין אישור להרחקת תלמיד לאלתר במקרה של הרחקה בשל הישגים לימודיים.

31.  במידה ומנהל המוסד החינוכי מצא לאחר דיון פנימי, שיש לשקול את הרחקתו לצמיתות של התלמיד, תינתן להורי התלמיד ולתלמיד זכות טיעון.

32.  ההחלטה בדבר סוג התלבושת האחידה, צבעה, הסמל והכיתוב שיופיעו עליה תתקבל באמצעות תהליך חינוכי משתף שיהיו שותפים לו הצוות החינוכי של בית הספר, התלמידים וההורים.

33.  ניסוח התקנון הבית-ספרי יהיה כפוף לחוק זכויות התלמיד ככלל, ולסעיף 10 בפרט: "כל תלמיד זכאי לכך שהמשמעת במוסד החינוך תונהג באופן ההולם את כבוד האדם, ובכלל זה הוא זכאי שלא יינקטו כלפיו אמצעי משמעת גופניים או משפילים."

34.  יש לפרסם את התקנון הבית ספרי במקום מרכזי בבית הספר או באתר האינטרנט של בית הספר, באופן שיהיה גלוי לכל קהילת המוסד החינוכי.

35.  מנהל בית הספר וצוות המורים יקיימו שיח משמעותי עם התלמידים ועם ההורים על הנושאים המופיעים בתקנון בית הספר, על דרכי התגובה להתנהגויות שליליות, על חיזוק ההתנהגויות החיוביות ועל דרכי ההטמעה של התקנון בבית הספר.

36.  חל איסור על חיפוש בחפציו האישיים של תלמיד על ידי איש צוות חינוכי, לרבות בתיק ובמכשירים דיגיטליים. אם יש חשד לפגיעה שנעשתה באמצעות מכשיר דיגיטלי יש לדווח למנהל בית הספר ועליו לברר את הפרטים תוך שמירה על צנעת הפרט וזכויות התלמיד.

37.  אין להשעות תלמיד באופן מידי במהלך יום הלימודים ויש להימנע ככל האפשר מהזמנת ההורים כדי לקחת את התלמיד באמצע יום הלימודים, למעט במקרים שנשקפת סכנה לתלמיד או לסביבתו.

38.  במקרה של החרת מכשיר טלפון, הפקדת המכשיר תהיה במזכירות בית הספר או בחדר המנהל במקום קבוע, נעול ובטוח, תוך שמירה על צנעת הפרט. החזרת המכשיר תיעשה בסוף יום הלימודים לידי התלמיד או לידי הוריו.

39.  המורים מתבקשים, במידת האפשר, לא לקבוע בחינות לימים שלאחר ימי הפעילות השבועיים הקבועים של תנועות הנוער

40.   במידה והוחלט על הצבת מצלמות בתחום הפנימי של בית הספר, תימסר על כך הודעה לציבור ההורים והתלמידים. ההודעה תפרט את האזורים שבהם יופעלו המצלמות.

41.  בבית הספר יותקנו מודעות ברורות המתריעות כי מתחם בית הספר מצולם. מודעות אלו יכללו גם תיאור תמציתי של מטרת הצבתה של המצלמה, כמו הגברת המוגנות, שמירת הרכוש או הגברת הביטחון.

1.למצלמה בבית הספר לא יחובר התקן בעל יכולת שמע ויכולת הקלטת שמע.

2.אם יתקבל מידע על אירוע אלימות או התנהגות סיכון ידאג המנהל שגורם מורשה יצפה בחומר המוקלט הרלוונטי. הצפייה בחומר המוקלט תיעשה בחדר המנהל בלבד.

44.  החומר שיוקלט על ידי מצלמות בית הספר יימחק לאחר 3 ימים מיום שהוקלט לכל המאוחר, אלא אם כן סבר המנהל שההקלטה כוללת אירוע חריג שיש חשיבות מרובה בשמירתו. במקרה זה המנהל יפעל על פי הכללים המפורטים בחוזר המנכ"ל לאישור הארכת משך שמירת החומר.

45.  כל תלמיד יכול להגיש מועמדות למועצת התלמידים וכל תלמיד יכול לבחור מועמד. הבחירות למועצה מתקיימות בהליך דמוקרטי ידוע מראש, על פי תקנון בחירות שחובר על-ידי נציגי התלמידים, אושר על ידי כלל בעלי זכות הבחירה ופורסם ברבים. בבחירות ישתתפו תלמידי בית הספר בלבד

46.  .הבחירות למועצת התלמידים במוסד החינוכי יתקיימו בתחילת כל שנת לימודים ולא יאוחר משבוע לאחר חופשת סוכות.

47.  על מנהל בית הספר להקצות משאבים לפעילות מועצת התלמידים וכן לספק לה תנאים בסיסים, כגון חדר פעילות, זמן מוקצב וקבוע לפעילות, אפשרות שימוש בטלפון ובפקס, הוצאת פרוטוקול ומכתבים, פרסום מידע, שימוש בשירותי צילום ומחשב וכו'.

48.  יש לקבוע תאריכים מוגדרים שבהם תתנהל תעמולת הבחירות למועצת התלמידים. יש להפסיק את תעמולת הבחירות שעתיים לפני הבחירות ואין לעסוק בה באזור הבחירות.

49.  כדי להבטיח שפעילותה של מועצת התלמידים תהיה תקינה ומבוססת על עקרונות דמוקרטיים עליה לעמוד בכל הנדרש בתו התקן של מועצות התלמידים והנוער בישראל כמפורט בחוזר מנכ"ל.

50.  במקרה ששליש מהנבחנים ייכשלו במבחן, יבדוק המורה את הסיבה לכך בשיתוף רכז המקצוע, ותישקל האפשרות לקיום מבחן חוזר.

51.  אין למנוע כניסת תלמיד לשטח בית הספר בשל הפרת משמעת, כגון אי הגעתו בתלבושת המתאימה או איחור.

52.  בוחן הוא בדיקת הישגים ללא הודעה מוקדמת. משכו עד רבע שעה והיקפו החומר שנלמד ב-2-3 השיעורים האחרונים.

53.  ניתן להיעדר מכל סיבה שהיא ללא פגיעה בציון (שאינה נכללת ברשימת הסיבות להיעדרויות מוצדקות) עד 15% מימי הלימוד (או, אם הכוונה למקצוע מסוים, מאחוז שעות ההוראה בפועל באותו מקצוע).

זכויות נוער

bottom of page